نیکوکاری (philanthropy) و وقف به اعمالی اتلاق میشود که در راه اهداف بشر دوستانه و برای مقاصد نیکوکاری انجام شده باشد.
از سال ۱۳۶۹ هر سال در اسفند ماه و در آستانه عید نوروز و بهار طبیعت، مردم مهربان و نیکوکار کشور ما همزمان با هفته احسان و نیکوکاری در ۱۴ اسفند در همایشی عظیم که تبلور نوع دوستی، نیکوکاری و مهرورزی آنان است دستهای پر محبت و عاطفه خویش را بر سر خانواده های نیازمند و کودکانشان میکشند.
هفته نیکوکاری (از چهاردهم تا بیست و یکم اسفندماه) به منظور جذب کمکها و هدایای مردم به خانوادههای محروم و نیازمند برگزار می شود که جمع آوری و توزیع آن توسط کمیته امداد صورت می گیرد.
جشن نیکوکاری صرف نظر از هدایایی که طی آن جمعآوری میشود به لحاظ معنوی، اجتماعی و فرهنگی دارای کارکردهای ویژهای است که از جمله آنها میتوان به گسترش و تقویت هرچه بیشتر فرهنگ احسان و انفاق، کمک به همنوع و انسجام اجتماعی، اشاره کرد.
نوع دوستی و کمک به همنوع از دیدگاه آیین الهی و جهانی اسلام امری ذاتی و فطری است. در واقع خداوند متعال تمایل به کمک کردن به همنوعان را به صورت یک شناخت در قلب هر بشری الهام کرده است. بدین مفهوم که عمل نیکوکاری به صورت نور الهی در قلب و سرشت انسان وجود دارد.
نوع دوستی و کمک به همنوع از دیدگاه آیین الهی و جهانی اسلام امری ذاتی و فطری است. در واقع خداوند متعال تمایل به کمک کردن به همنوعان را به صورت یک شناخت در قلب هر بشری الهام کرده است. بدین مفهوم که عمل نیکوکاری به صورت نور الهی در قلب و سرشت انسان وجود دارد.
حضرت علی علیه السلام درباره بخشش و نیکوکاری میفرمایند:
- بخشش بیش از خویشاوندی محبت میآورد.
- آنکه پاداش الهی را باور دارد، در بخشش سخاوتمند است.
- کسی که حاجت برادر مؤمن خود را برآورد، مانند کسی است که همه عمرش را به عبادت گذارنده است.
- خودت وصی مال خودت باش. امروز به گونهای عمل کن که دوست داری پس از مرگت عمل کنند.
- دنیا جز برای دو کس خیر نیست؛ یکی گناهکاری که با توبه جبران کند و دیگر نیکوکاری که در کارهای نیکو شتاب ورزد.
تاریخچه نیکوکاری در کشورهای جهان
در آمریکا نیکوکاری و بخشش،
تاریخچهای دیرینه دارد و به صورت یک فرهنگ عامیانه مرسوم گشته است.
بسیاری از دانشگاههای کنونی آمریکا یا توسط وقفهای ارضی و مالی احداث
شدهاند و یا توسط هدایای نیکوکاران به فعالیتهای علمی خود ادامه
میدهند.
در میان اعمال نیکوکاری که در تاریخ آمریکا (به غیر از موارد فراوان موسسات آموزش عالی همانند تاسیس دانشگاه هاروارد) معروف میباشد، میتوان به تاسیس ۱۰۵ کتابخانه عمومی توسط «اندرو کارنگی» (Andrew Carnegie) و اهدای ۲۰۰ میلیون دلاری به «ان.پی.آر»(National Public Radio) اشاره کرد.
بسیاری از پارکهای ملی آمریکا نیز (همانند پارک ملی گراند تیتون) توسط ثروتمندان و برای حفظ طبیعت خریداری شدهاند. در سال ۲۰۱۰ میلادی، ۴۰ میلیاردر آمریکایی متعهد شدند لااقل نصف ثروت خود را برای مقاصد نیکوکاری و بشردوستانه به سازمانهای غیرانتفاعی یا NGOها ببخشند.
در میان این خیّرین سایر کشورها میتوان اسامی
- بیل گیتس
- مایکل بلومبرگ
- جورج لوکاس
- وارن بافت
- لری الیسون
- پیر امیدیار
- و پل آلن
را دید. امروزه در آمریکا، در حوزه وقف و نیکوکاری، رشته تحصیلی آکادمیک وجود دارد که در سطوح دکترا و کارشناسی ارشد، مدارک ارائه میدهند.
منبع: ویکی نیکی
برای مطالعه اخبار بیشتر به صفحه اصلی ۱توجه مراجعه نمایید